Gerrine Mallan uit Ochten is in blijde verwachting van haar negende kind. Eind juli is ze uitgerekend. En ook dan hoopt ze, net als na de geboorte van haar andere kinderen, kraamzorg te krijgen van RST Zorgverleners. “Het is heel waardevol als er een kraamverzorgende in huis is die vertrouwd is met onze gewoontes.”
Samen met haar echtgenoot heeft Gerrine (34) een bewuste keuze gemaakt voor kraamzorg van een reformatorische organisatie. “Na een bevalling kun je er wat minder zijn voor je gezin. Dan is het heel fijn als iemand met dezelfde levensovertuiging de zorg en ondersteuning op zich neemt. Bijvoorbeeld als ik op mijn kraambed lig en mij geen zorgen hoef te maken of er beneden voor de maaltijd wordt gebeden met de kinderen.”
Gedeelde identiteit
Voor de Ochtense is identiteit tijdens de zorgverlening erg belangrijk. Dat komt volgens haar vooral tot uiting in de waarde die wordt toegekend aan het leven, in het omkijken naar elkaar en in de voorzienigheid die over haar gezin gaat. Gerrine: “Maar ook in hoe je een bevalling hebt ervaren en daar samen met een kraamverzorgende over kan praten en op terug kan kijken. Dat je er door God doorheen geholpen bent en van Hem het vertrouwen hebt gekregen.”
Vertrouwd
Ook voor haar man en kinderen is het belangrijk dat er tijdens de kraamweek een zorgverlener is bij wie ze zich thuis voelen. “Net zoals elk ander kind, hebben die van ons structuur nodig. En als dingen anders gaan, bijvoorbeeld als er niet meer uit de Bijbel wordt gelezen aan tafel, missen ze dat wel. En natuurlijk lopen dingen anders in een kraamweek. Maar de basisdingen, zoals bidden en danken voor het eten, zijn voor hun heel belangrijk. Daar zijn ze vertrouwd mee”, vertelt Gerrine.
Omkijken naar elkaar
Zeker met een groot gezin, is het na een bevalling soms best even aanpoten om de zorg voor alle kinderen weer op je te nemen, ervaart ook Gerrine. “Maar we hebben een aantal mensen om ons heen die al voor de bevalling klaar staan om hier in huis te helpen of waar we de kinderen kunnen onderbrengen.” Dat netwerk bestaat niet alleen uit familieleden. “Ik heb diverse vriendinnen en buren waar ik een beroep op kan doen. Dat is heel prettig. Maar ook mensen uit onze kerkelijke gemeente hebben al diverse keren aangeboden om te helpen als het nodig is. Omkijken naar elkaar. Ook dat is een belangrijk onderdeel van het gemeenteleven”, besluit Gerrine.