Skip to main content

Bijbellezen op je werklijstje’’

Annette den Hertog (54) is opgeleid tot secretaresse. Toen ze moeder werd, stopte ze met werken. Twee jaar geleden werd ze vrijwilliger in Huize Winterdijk. Ze las over de functie van gastvrouw, solliciteerde en werd aangenomen. Terwijl ze nooit had gedacht om in de zorg te gaan werken!

Annettes ouders wonen in Huize Winterdijk. ‘Het eerste contact was heel goed. De ontvangst was hartelijk en liefdevol.’ Annette werd vrijwilliger voor de koffieronde. ‘Toen ik solliciteerde naar de functie van gastvrouw, werd ik op een wachtlijst geplaatst en toen er een plaatsje vrij kwam, ben ik aangenomen. Ik vind het fijn om iets te betekenen op de plaats waar mijn ouders wonen. Op mijn werklijstje staat dat ik voor de bewoners mag Bijbellezen. Soms bedankt een bewoner voor het lezen. Het gebeurt ook dat de bewoner er iets van zegt. Dat vind ik heel mooi!’

Personeelstekort
Annette koos bewust voor Huize Winterdijk. ‘Er is een dringend personeelstekort in de zorg. Ik vind het fijn om mijn krachten te geven, zodat er geen uitzendkrachten ingezet hoeven te worden die niet passen bij de identiteit van de organisatie. Daarbij is er respect voor het leven en het einde van het leven. Binnen Huize Winterdijk is dat heel vanzelfsprekend.’

Zoals ik het fijn zou vinden
Annette is zij-instromer. Enthousiast: ‘Ik houd heel erg van zorgen voor anderen. Vroeger was mijn blik meer op kleinere kinderen gericht. Omdat ik zelf ouder word en mijn ouders ook, wordt mijn aandacht steeds meer getrokken tot de hulpbehoevende oudere. Ik verzorg de bewoners op de manier zoals ik fijn zou vinden dat er voor mijn ouders gezorgd wordt.’

Liefde en waardering
De gastvrouw merkt dat ze er liefde en waardering voor terugkrijgt. ‘Pas zei een bewoner: je zou wel iedere dag mogen komen! Ik sta door mijn leeftijd wat dichter bij de ouderen dan een collega van bijvoorbeeld 25. Zoals ik als huismoeder graag zorg voor m’n gezin, zorg ik nu voor de bewoners!’