Skip to main content

“We konden het niet over ons hart verkrijgen om voor onze Aron een seculiere instelling te kiezen”

“Wát zijn we blij met het plekje dat onze Aron kreeg op Maasheim bij Adullam! Aron is 18 jaar en meervoudig complex beperkt. Het is voor ons en onze Aron zó fijn dat hij in dezelfde sfeer als thuis verzorgd en verpleegd wordt. Het geeft zo’n rust, omdat je weet dat de Bijbel, de psalmen en het gebed een grote en belangrijke plaats innemen. Dat is echt een zegen. Aron zit er op zijn plek en hij heeft het er ontzettend naar zijn zin. Daarnaast waarderen wij de voelbare, liefdevolle en betrokken inzet van iedereen,” zegt zijn moeder Ineke Kerpel.

Tobben

Ineke: “We zijn heel blij dat Aron nog in ons midden mag zijn! (Aron is tegen ieders verwachting in 18 jaar geworden). Toch is de zorg voor Aron complex en intensief. Elke dag moet hij geholpen worden bij alles. Bij eten, drinken, aankleden, haren kammen, tanden poetsen etc. Elke verplaatsing moet gedaan worden met de lift omdat Aron niet kan staan, lopen of zelfstandig zitten.”

“Iedere dag wordt zijn stoma 3x verzorgd. Aron gebruikt 9 soorten medicatie en supplementen, die hij verspreid krijgt over 5 momenten per dag. Daarnaast krijgt hij nog bijvoeding in de vorm van Nutrini, Creamy en Ferro om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en moet hij dagelijks 3 liter vocht binnen krijgen, omdat hij nierstenen heeft.”

“Aron is een kwetsbaar mannetje met een broze gezondheid. We hebben zo veel getobd. Met de voeding, met slapen, met angst, met epilepsie. Hij is zo vaak ziek geweest. De combinatie van de zorg voor hem, het vele ziek zijn van Aron, het gezin en het huishouden bij elkaar werd te zwaar. We hebben hem dáárom op een gegeven moment aangemeld voor logeren.”

Adullam

Aron werkt nu vier dagen per week op het dagactiviteitencentrum Maasheim van Adullam. Daarnaast logeert hij elke maand een week op de Zeekade, de logeergroep van Adullam. Ineke: “Ik vond het een hele stap om hem los te laten. Maar we hebben er écht geen spijt van gehad. Het is heel fijn als je hem met een gerust hart naar de Zeekade kunt brengen en dan even de zorg uit handen kunt geven.”

“We hebben in een logeerweek meer tijd voor onze andere 8 kinderen en we kunnen ook even ‘bijtanken’ en dingen doen waar we anders niet aan toe komen. En hoewel we zijn gezelligheid en dappere blijmoedigheid dan thuis missen, is het toch goed zo.”
“We zijn ook weer blij als we hem na een week weer blij ophalen en in onze armen kunnen sluiten. Onze ‘logeer-meneer’ is dan weer terug van ‘vakantie’. Als we dan vragen: ‘Wil je over een poosje weer naar de Zeekade? Dan zegt hij: ‘Ja! Heel graag!”

Aansluiting

In verband met zijn meervoudig complexe beperking bezoekt Aron al op 1,5-jarige leeftijd de dreumesgroep van Rijndam Revalidatiecentrum. Daarna bezoekt hij daar de therapeutische peutergroep. “En toen kwam de vraag waar hij daarna heen zou gaan, als hij 4 jaar zou worden. We konden het niet over ons hart verkrijgen om voor onze Aron te kiezen voor een seculiere instelling. We zijn zó blij dat hij een plekje heeft gekregen op Maasheim, waar tijd en aandacht besteed wordt aan het zingen van de psalmen, het bidden met en voor elkaar en het lezen en vertellen uit de Bijbel. Dát vinden we echt heel waardevol. Het sluit ook aan bij thuis en bij de kerk,” zegt Ineke.

Uit handen geven

“We kunnen de zorg uit handen geven. Het is goed zo. Aron geniet daar van zijn werk, van de contacten die hij heeft en van de activiteiten die ze met elkaar ondernemen. Hij klaagt nooit en is bijna altijd blij en vrolijk. Hij geniet van de kleine dingen. De juffen zijn ongelooflijk betrokken op Aron. Zijn leven is van waarde, ook al is hij meervoudig beperkt.”