Skip to main content

“Ik zou nooit terug willen naar een seculiere instelling”

Als begeleider op een intensieve zorggroep bij een seculiere instelling voor gehandicaptenzorg, krijgt Corné van Kralingen (27) te maken met veranderingen waar hij zich niet comfortabel bij voelt. Wanneer een collega naar Adullam overstapt en enthousiast is, solliciteert Corné ook. En hij wordt aangenomen. “Het werken in een reformatorische instelling bevalt mij heel goed,” vertelt hij. Inmiddels is Corné teamleider geworden.

“Eerst vond ik het moeilijk of ik als christen mijn vorige werkgever mocht verlaten. Maar Adullam is er niet voor niets. Het is bijzonder dat er een instelling is voor mensen met een beperking waar zorg wordt verleend vanuit Gods Woord. Uiteindelijk hebben ook onze bewoners een ziel voor de eeuwigheid. Nu mag ik hen daar op wijzen. Ook dat is waardevol.”
“Dat was eerst wel wennen. Het zat niet echt in mijn systeem om op mijn werk met cliënten te bidden. Maar ik vind het mooi om samen met hen de dag te beginnen met gebed, te bidden en te danken voor het eten en gesprekken te voeren over geestelijke zaken. Ik zou nu zelfs nooit meer terug willen.”

Veel voldoening
“Binnen Adullam werken we vanuit een bepaalde zorgvisie, het Adullam Schutse Begeleidings Model. ASBM is afgeleid van het Triple C-model, dat leidend is in de zorg voor mensen met een beperking. ASBM ligt bij Adullam op een heel hoog niveau. Hierdoor is er ook meer rust onder de cliënten. Bij mijn vorige werkgever geloofde ik niet zo in Triple C omdat iedereen maar wat deed en ik geen vooruitgang zag bij mijn cliënten. Adullam liet vrij snel zien dat ASBM wel goed werkt. Op mijn groep van cliënten met zeer complexe gedragsproblematiek, het VIC Workhome, vind ik de bewoners rustig. Ja, er is wel eens een escalatie. Maar vooralsnog zijn dit uitzonderingen.”
“Vanuit het ASBM-model kijken we als begeleiders waar een cliënt behoefte aan heeft. Hierdoor is ons werk als begeleider ook veel boeiender. Wat is er nu mooier, dan dat je een cliënt een waardevolle dag kunt bieden? Je gunt een bewoner een zo normaal mogelijk leven, net zoals ieder ander. Je gaat ze toch niet met plastic bestek laten eten omdat ze ermee kunnen gaan gooien? Als het me lukt dat cliënten geen verkeerd gedrag laten zien of dat ze weer dingen oppakken, dan geeft mij dat veel voldoening.”

Zorg met pit
Het zorgen zit er bij Corné van jongs af aan al in, legt hij uit. “Ik heb verpleegkunde gestudeerd. Tijdens stages zag ik wel eens deze intensieve zorg voorbij komen. Het trok me toen al om deze mensen, die het zo ontzettend moeilijk kunnen hebben, te helpen. Hen de veiligheid te bieden die ze nodig hebben. Om, ook al dreigen ze weg te lopen, toch te blijven staan en de nabije ander te blijven. Na anderhalf jaar in de ouderenzorg, wist ik het zeker: ik wil wel in de zorg werken, maar dan wel met wat meer pit. Op een VIC Workhome is de zorg pittig genoeg,” grijnst hij.