Skip to main content

Je begrijpt elkaar vanwege dezelfde normen en waarden

“Ik vind het mooi en waardevol om onze cliënten te begeleiden. Binnen het ambulante team kom je bij cliënten en ouders thuis, dus in hun privé omgeving. Het is waardevol om te kunnen aansluiten bij hun normen en waarden. Dit kan omdat je dezelfde achtergrond hebt als zorgverlener”, geeft Dianne van Meerten (28) aan. “Het is mooi om in kleine dingen mee te denken, maar ook in een stukje toekomstperspectief.” Dianne werkt als meewerkend teamleider binnen het cluster Ambulant bij de Schutse.

“Als ambulant begeleider denk je mee met de cliënt en ouders. Je begrijpt hen, omdat je dezelfde normen en waarden hebt. De cliënt of de ouder heeft geregeld vragen over het geloof. Laatst kwam een ouder met de vraag hoe zij haar kind het beste kan helpen tijdens de kerkdienst en hoe zij de Bijbelse zaken op een eenvoudige manier kan uitleggen aan haar kind. Je ervaart dan een openheid, die er mag zijn, omdat je dezelfde identiteit hebt en de ouder hierin kunt begrijpen.”

Thuis
“Cliënten en ouders vinden het fijn dat wij als zorgverleners ook vanuit Gods Woord proberen te leven. Als ambulant begeleider ben je aanwezig tijdens momenten thuis, bijvoorbeeld tijdens het eten aan tafel. Je mag dan aansluiten bij het beginnen en eindigen voor de maaltijd, waarbij de Bijbel opengaat. Ouders en cliënten hoeven zich niet opgelaten te voelen: als begeleider voel je je hierbij thuis”, vertelt Dianne.

Dezelfde principes
Dianne gaat verder: “Je merkt bij een reformatorische instelling, zoals De Schutse, dat de zorgverleners echt vanuit hun hart werken. Normen en waarden zijn hetzelfde onder de collega’s. Daardoor is er veel openheid, ook als je te maken hebt met dilemma’s in het werk of de begeleiding kan je er fijn met elkaar over praten. Deze soort zorg is zo mooi: je mag bijvoorbeeld in de weekenden op zondag met de cliënten naar de kerk. Je mag ondertiteling geven aan de preek, zodat het ook voor hen begrijpelijk is. Maar ook in gebeurtenissen met familie, bijvoorbeeld als een familielid overlijdt. Je kunt dan ondersteunen bij het condoleren of de begrafenis. Je hebt er een gesprek over met de cliënt. Het is dan zo belangrijk dat je vanuit dezelfde principes leeft om de vragen en worstelingen van de cliënt te begrijpen.” Met deze twee voorbeelden onderschrijft Dianne nog eens het belang en de waarde van het werken in een Reformatorische omgeving.