Skip to main content

“Omdat we het zelf ook zo gewend zijn’’

Hoewel Myrthe begon als kapster, heeft ze pas echt haar plek gevonden in de kraamzorg. “Ik vind het heel fijn om mensen te kunnen verzorgen. Dat zorgt voor zoveel dankbaarheid. Je betekent veel voor mensen in de kraamperiode.” Myrthe volgt op dit moment de opleiding aan de Geboortezorg Academie in Zwolle. “Dat is een traject van vijftien maanden, waarvan ik in totaal drie maanden naar school ga. Daarnaast werk ik als leerling kraamverzorgde bij RST zorgverleners.”

“Wat ik bijzonder vind aan de kraamzorg, is dat je in de korte tijd dat je bij een familie bent, heel intensief bij hen betrokken bent. Zo assisteer je als kraamverzorgende bij de bevalling. Dat is natuurlijk een heel bijzonder moment. Voor de moeder fijn om daar ook met jou over te kunnen praten als ze daar behoefte aan heeft.” De reformatorische identiteit speelt volgens Myrthe daarin een belangrijke rol: “Je hebt dezelfde geloofsovertuiging, dus je praat ook makkelijk met elkaar. En als het uit komt, luister je op zondag ook mee naar de preek.”

Vertrouwen
Wat voor ouders heel belangrijk is, is de zorg voor hun andere kinderen. “Zij vertrouwen erop dat we tijdens het eten met de kinderen bidden en bijbellezen. En dat doen we, niet omdat het moet, maar omdat we dat zelf ook gewend zijn. En dat geldt voor heel veel dingen, zoals je kleding, je taalgebruik, het respect naar elkaar, je deelt dezelfde levensovertuiging.”

Je bent nodig
Myrthe is blij met de RST. “Het is een fijne organisatie en de begeleiding  is heel goed. Iedereen staat altijd voor je klaar.” Jongeren die nadenken over de zorg adviseert ze dan ook om gewoon eens in gesprek te gaan. “Selecteer de organisatie die past bij de zorg die jou aanspreekt. En kies dan bewust voor een organisatie van onze identiteit. Daar ben je nodig en het is er heel fijn werken!”