Skip to main content

Je ontvangt zoveel meer dan wat je geeft’’

Theo Oevermans (43) is een enthousiaste begeleider, werkzaam op een intensieve begeleidingsgroep. Theo begon als zij-instromer, nadat hij jarenlang in de bouwsector had gewerkt. Het overstappen naar de gehandicaptenzorg bleek een schot in de roos te zijn. Inmiddels werkt hij al tien jaar met plezier bij De Schutse.

Theo’s passie voor dit werk is groot: “Het gevoel van waardering en voldoening dat ik krijg van het werk met de cliënten is onmisbaar. Het is precies wat ik zocht na mijn vorige baan, waar ik die waarde en betekenis miste. In deze sector ontvang je zoveel meer dan wat je geeft. Soms is het simpelweg een glimlach die alles de moeite waard maakt.” Het is de krachtige drijfveer die Theo elke dag weer motiveert om het beste te maken voor de cliënt.

Juist in de kleine dingen
“In alles wat we doen bij De Schutse zien we onze identiteit terugkomen, juist in de kleine dingen van alledag. Het zijn die dagelijkse praktische momenten die laten zien wie we zijn. Denk bijvoorbeeld aan de houding van onze cliënten tijdens de dagopening en -sluiting. Het is mooi om te zien hoe zij betrokken zijn en actief deelnemen aan deze momenten. We betrekken hen ook door te vragen waar zij voor willen bidden en op die manier maken we hun wensen en verlangens onderdeel van de dagelijkse praktijk. Zo wordt onze identiteit niet alleen uitgedragen, maar ook echt beleefd en ervaren door iedereen die bij De Schutse betrokken is.”

Glimlach
Theo benadrukt dat het vaste personeel van De Schutse, met een gedeelde identiteitsachtergrond, de diepere verbinding en betrokkenheid voelen bij de mensen die zij helpen. Dit voelen de cliënten aan en maakt het belang van eigen identiteitsgebonden personeel zo belangrijk. “In deze sector ontvang je zoveel meer dan wat je geeft. Soms is het simpelweg een glimlach die alles de moeite waard maakt. Dat miste ik in de bouwsector”

Thuis voelen
Bij De Schutse streven we ernaar om onze cliënten te omringen met een sfeer die ervoor zorgt dat ze zich  thuis voelen. We hechten waarde aan Gods Woord, identiteit, waarden en normen. Theo: “Als begeleiders streven we ernaar om hierop aan te sluiten en ervoor te zorgen dat onze cliënten zich begrepen en gerespecteerd voelen. We willen hen een omgeving bieden waarin de client zich thuis en op zijn/ haar gemak voelt. Dit vanuit Bijbelse normen en waarden.”

In zijn dagelijkse werk komt Theo regelmatig in contact met collega’s zonder identiteitsachtergrond, zoals ZZP’ers. Het vaste personeel vult de ZZP’ers aan in hun werk en samen streven ze ernaar om de cliënten de vertrouwde omgeving van thuis te bieden en hierop aan te sluiten.

Motiveert elke dag
Het werken met collega’s die dezelfde identiteit delen als De Schutse brengt vele voordelen met zich mee. Ze herkennen en begrijpen de identiteit van zowel de collega’s als de cliënten, waardoor ze gericht kunnen inspelen op hun behoeften en ondersteuning kunnen bieden die echt aansluit bij hun situatie. Theo is blij met de samenwerking met zijn collega’s en voor de mogelijkheid om een waardevolle bijdrage te leveren in het leven van de cliënten van De Schutse. Theo: “Dat maakt deze baan zo speciaal. We zijn een groot onderdeel in het leven van de cliënten. Om zo mijn steentje bij te dragen, motiveert mij iedere dag weer om dit werk te mogen doen.”